2014. augusztus 20., szerda - Az államalapítás Ünnepe, István napja

Információk

Háló-mozi - prevenciós osztályfőnöki óra a moziban

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium a 2007-es tanévben is biztosította a budapesti középiskolás osztályok és tanáraik részére szóló, ingyenes, Háló-mozi című drogprevenciós szolgáltatást.

Az évek sikeresen működő Háló-mozi program pozitív tapasztalatokat alapul véve nyújt kábítószer-fogyasztást megelőző ismereteket egyedi, újszerű, fiatalokhoz közel álló, interaktív stílusban. A tárca a kezdetektől fogva mind szakmailag, mind pedig anyagilag támogatja a program megvalósítását, hiszen ez a speciális kábítószer fogyasztást megelőző tevékenység lehetővé teszi, hogy a kábítószer fogyasztás veszélyeiről szóló üzenetek nem iskolai környezetben, nem megszokott formában, hiteles emberektől származva nagyszámú diákot érjenek el. A 2007-es évben a program működtetője és munkatársai nyolcvan foglalkozást tartottak, így 2001 óta már 30 000 középiskolai diák, és 1000 tanár vett a Háló mozi vetítésein.

A "Háló-mozi" program egy szakemberek által vezetett drogprevenciós "osztályfőnöki óra", amelynek helyszíne nem az iskola, hanem az Uránia Nemzeti Filmszínház 60 férőhelyes vetítőterme.

A diákok megnéznek egy húszperces dokumentum- és felvilágosító filmekből, reklámspotokból szerkesztett filmösszeállítást, majd együttgondolkodva beszélgetnek a drogtémában járatos két animátor vezetésével. A két animátor egyike narkológiában járatos szakember, orvos, szociális munkás, kortárs segítő, másikuk pedig talpra állt drogbeteg.

A mozi-beszélgetés elrettentés nélkül, de a drogfogyasztás problémakörének őszinte feltárásával, a film eszközeivel segíti a fiatalokat pozitív döntéseik meghozatalában, a foglalkozás során megismertetik a fiatalokat lehetőségeikkel, a drogkérdésben jártas segítő szervezetekkel, azok elérhetőségével és munkájával. A film - e nem szokványos taneszköz - felhasználása kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok által kedvelt formanyelvet kiindulási alapként használva a diákok gondolataikat, érzéseiket, problémáikat, kételyeiket megfogalmazzák.

A foglalkozással egy időben, külön helyiségben az osztályokat kísérő tanárokkal is szakember beszélget, a tanárokat érintő kérdésekről, a felmerülő problémák lehetséges megoldásairól.

A "Háló-mozi" program alkalmazkodni tud a fogyatékos diákok igényeihez is.

A program sikerességét és hitelességét jelzik a sajtóban megjelenő anyagok, illetve a szakmai visszajelzések.

A Háló-mozi programra jelentkezni lehet Repka Gabriellánál a 06-20-381-7275 telefonszámon, valamint a halomozi@freemail.hu e-mail címen. A program felelőse (Horváth Dániel) elérhető a 422-0707-es telefonszámon.Köztes átmenetek
- A drog -

A tárca által támogatott másik kiemelt drogprevenciós program a 2001-ben útjára indult "Köztes átmenetek- a drog" elnevezésű interaktív kiállítás.

A kiállítás hat terme a drogkarrier különböző állomásait mutatja be, egy családi nappaliból indulva a drogok világába vezet a két következő terem, bemutatva a heroin, a marihuána, az LSD, és a speed fogyasztás élményét filmlejátszások, zenei betétek segítségével. A negyedik terem a szenvedélybetegségeket hozza átélhető közelségbe. Az oldalfalakat fotómontázsok borítják, a képek sorokba rendezettek, a felső sor egészséges, szép és esztétikus világot ábrázol, ami lefelé haladva torzul, mulandóvá válik. Az egyik oldalfalon olyan fiatalok játékai, óvodáskori rajzai, levelei láthatóak, akik drogtúladagolásban haltak meg.

A látogató egy plexifelületen áll, ami alatt a romlás mindennapi tárgyai kölcsönöznek mélységet a látványnak. A kiállítás résztvevői aztán egy sikátorban haladnak tovább, a házfalakon egyre szűkölő ablaknyílások, az ablakokban szobrok láthatók, amelyek a beszűkülő, szerhasználó életteret és kapcsolatokat jelképezik. Az utolsó teremben, az érdeklődő által kiválasztott módon, grafikonok jeleníthetők meg, amelyek a mai magyarországi droghelyzetet reprezentálják.

A kiállítás 14 éven felüli fiataloknak és felnőtteknek szól, az esetek többségében iskolai csoportok és az őket kísérő pedagógusok a látogatók, a termeken képzett, addiktológiai ismeretekkel rendelkező animátor vezeti végig az érdeklődőket.

A látogatókat kísérő addiktológus szakember a pedagógusok, nevelők számára is hasznos és szakmai ismereteket bővítő információkat nyújt, az információk, a tárgyi tudás és a kiállításon átélt élmények lehetőséget adnak arra, hogy a pedagógusokban oldódjon a drog problémával kapcsolatos esetleges elutasítás, hogy a probléma átélhetővé, személyessé váljon.

A fiatalok gondolataikról, érzéseikről, vagy kétségeikről nyíltan beszélhetnek, és sokszor megfogalmazzák, hogy a drogozás, mint egyéni és társadalmi probléma csak "tünet", és nem pusztán a kábítószerről van szó, hanem a gyakran kimondatlan családi, magánéleti problémákról, magányról, sodródásról.

A 2001-es évben a Természettudományi Múzeumból indult útjára a kiállítás, és bejárta az ország számos városát, sőt eljutott az országhatáron túlra is. Az elmúlt hét évben rengeteg érdeklődő járt ezen a szokatlan, megdöbbentő utazáson, a drogok csapdával teli világában, a 2007-es évben a kiállítás több elemét lecserélték, felújították, így az elkövetkező időszakban egy megújult látványelemekkel gazdagodott kiállítás juthat el az érdeklődőkhöz.

A program felelőse (Háy Éva) elérhető a 06-20-352-97-45 telefonszámon.