2014. július 29., kedd - Márta, Flóra napja

Üdvözöljük honlapunkon!

"Nők elleni, illetve családon belüli erőszak" munkacsoport"A nőkkel szembeni családon belüli erőszak az emberi méltósággal szembeni súlyos támadás, amely megakadályozza, hogy a nők élhessenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében, valamint az Európa Tanács és az Egyesült Nemzetek Szervezetének idevágó nemzetközi jogintézményeiben megjelenített alapvető jogaikkal. Ezeket a jogsértéseket csendben, gyakran általános közönytől övezve követik el az európai otthonokban. Függetlenül attól, hogy nemzeti, regionális vagy helyi szinten választott képviselők vagy egyszerű állampolgárok vagyunk-e, a probléma mindannyiunkat érint. Egyéni és kollektív felelősségünk, hogy megtörjük a csendet és fellépjünk az Európa Tanács által védelmezett értékek képviseletében.

A nőkkel szemben családon belül elkövetett erőszak forrása az, hogy a nők férfiakénál alacsonyabb társadalmi pozíciója a nők és lányok súlyos megkülönböztetéséhez vezet a családokban és nagyobb közösségekben. Olyan fokozódó problémáról van szó, amely az Európa Tanács összes tagállamát érinti. És bár a rendelkezésre álló statisztikai adatok csak a családon belüli erőszak bizonyított eseteit tükrözik, a számok aggodalomra adnak okot, és bizonyítják, hogy a nők elleni családon belüli erőszak, legyen az testi, szexuális, lelki, vagy gazdasági függőségből származó, a földrajzi, életkori vagy etnikai háttértől függetlenül mindenféle családi kapcsolatban és társadalmi környezetben előfordul." - részlet René van der Linden, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése Elnökének beszédéből

A fenti sorokból egyértelműen levonható, hogy a nők elleni erőszak, és azon belüli is a párkapcsolati erőszak felszámolása feladatokat ró az államra is. Míg egyes emberi jogok garantálása az állam részéről önmegtartóztatást, passzivitást igényel, addig a nők elleni erőszak, mint emberi jogi jogsértés felszámolása az állam aktív beavatkozását igényli, a történelmileg kialakult hatalmi egyenlőtlenség kiegyenlítése érdekében.

Ezt felismerve a Szociális és Munkaügyi Minisztérium munkacsoportot hozott létre, melynek tagjai között éppúgy megtalálhatóak a témában sok éve aktív civil szervezetek képviselői, mint olyan állami, vagy állami felügyeletű hatóságok és intézmények képviselői, amelyek napi működésük során rendszeresen kerülnek abba a helyzetbe, hogy tevékenyen fellépjenek a nők elleni erőszak, és azon belül is a párkapcsolati erőszak ellen.

A munkacsoport döntése alapján a honlap célja elsősorban a közvélemény, azon belül is a nők elleni erőszakkal és a családon belüli erőszakkal kapcsolatba kerülő szakemberek tájékoztatása és érzékenyítése. Az oldal folyamatosan bővül, érdemes ezért rendszeresen visszalátogatni.