2014. augusztus 23., szombat - Bence napja

Kormányzati szintű gender mainstreaming képzés

A Kormányzati szintű gender mainstreaming képzés tréning-sorozata a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Esélyegyenlőségi Szakállamtitkárságának kezdeményezésére indult el, és az Európai Bizottság Progress Program pályázatának keretében valósult meg.

A "gender mainstreaming"-nek még nincs bejáratott magyar megfelelője; a kifejezés olyan, a nők és férfiak társadalmi egyenlőségének megvalósítását szolgáló átfogó politika, mely arra irányul, hogy a nemek közti egyenjogúság kérdése bekerüljön az általános politikába, a programtervezésbe, valamint a szektoriális politikába és tevékenységekbe. A "gender mainstreaming" elve azt célozza, hogy ez a szemlélet minden egyes politikai, igazgatási lépés és intézkedés során érvényre jusson.

A Kormányzati szintű gender mainstreaming képzésre 2009 első félévében került sor a Miniszterelnöki Hivatal, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal és a Magyar Államkincstár munkatársainak részvételével. A képzés fő célkitűzése az volt, hogy a gender-szempont érvényesítéséhez a résztvevő szakemberek számára átfogó ismereteket, továbbá a saját működési területüket érintő, speciális, praktikus tudáskészletet nyújtson, s hogy a gyakorlatban már jól működő példákat terjessze.

A tréningek a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség gender-szakértőinek és a Konszenzus Alapítvány Budapesti Szervezete trénereinek együttműködésében zajlottak. A tréning-sorozathoz kapcsolódóan a Minisztérium Esélyegyenlőségi Szakállamtitkársága kiadott egy általános ismereteket tartalmazó kézikönyvet Partvonalról a fősodorba címen, arra számítva, hogy az összeállított anyag a jövőben is használható ismeretanyagot nyújt mind a résztvevők, mind egy szélesebb olvasóréteg számára. Ezen felül a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyes Irányító Hatóságai számára egy-egy munkafüzet is készült, melyek tartalma az Irányító Hatóságok legfontosabb feladataihoz illeszkedik.

Képtár  Fotógaléria