2014. július 30., szerda - Judit, Xénia napja
  Főoldal  »  Archívum  »  Hírarchívum  »  2007. évi hírek  » 

Start Plusz és Start Extra EU támogatással

2007. július 1-jétől a szaktárca elindítja a Start Plusz és Start Extra programot. Az SZMM segíteni szeretné a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűnek számító kismamákat, a tartósan munka nélkül lévőket, illetve az 50 év feletti és alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskeresőket. Erről Kiss Péter miniszter tájékoztatta a sajtót pénteken.  

2007. július elsejétől az SZMM elindítja a START PLUSZ és a START EXTRA programot. E két porgrammal az SZMM segíteni szeretné a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűnek számító kismamákat, a tartósan munka nélkül lévőket, illetve az 50 év feletti és alacsony iskolai végzettségű tartósan álláskeresőket. A cél a foglalkoztatás növelése illetve, hogy a munkáltatókat járulékkedvezménnyel ösztönözzék a törvényes foglalkoztatásra.  
A START PLUSZ program keretében a gyes, gyed, gyet megszűnését követő egy éven belül ismét dolgozni akaró személy, a gyes mellett munkát vállaló a gyermek egy éves kora után, illetve az ápolási díj megszűnését követő, egy éven belül a munkaerőpiacra visszatérni kívánó személy alkalmazásakor részesül a munkaadó járulékkedvezményben. Ugyanilyen kedvezményre jogosítja fel a munkaadót, ha tartósan álláskeresőt alkalmaz, vagyis olyan jelentkezőt, aki a kedvezményre jogosító kártya igénylését megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig (pályakezdő esetében legalább 8 hónapig) nyilvántartott álláskereső volt.
A START EXTRA program keretében a tartósan álláskereső (aki a kártya kiváltását megelőző 16 hónapon belül legalább 12 hónapig volt regisztrált álláskereső) személyek közül a leghátrányosabb helyzetűek, vagyis az 50 év felettiek, illetve életkorra való tekintet nélkül az alacsony iskolai végzettségűek (akik legfeljebb alapfokú végzettséggel rendelkeznek) alkalmazásakor jogosult a munkaadó járulékkedvezményre.
A kedvezmény jelentős. Mindkét program esetében két évig mentesül a munkaadó a tételes egészségügyi hozzájárulás (ez most 1950 Ft) megfizetése alól. A START PLUSZ programban résztvevők után a munkaadó az első évben a bruttó bér után összesen 15 százalék közterhet fizet, a második évben 25 százalékot. (Ez pl.  a minimálbér másfélszeresét, vagyis 98.250 forintos havi munkabért feltételezve két év elteltével összesen több, mint 320 ezer forintos megtakarítást jelent egy cégnek egyetlen munkavállaló alkalmazása nyomán.) A START EXTRA program még ennél is kedvezőbb: az első évben a munkaadó teljes mértékben mentesül a közterhek megfizetése alól, a második esztendőben a bruttó kereset után 15 százalék közterhet kell fizetnie. (Ez pl. a minimálbér másféleszeresét, azaz 98.250 forintos havi munkabért feltételezve egy fő két éves alkalmazása esetén több, mint 620 ezer forint megtakarítást jelent a cégnek.)
Aki a programban részt kíván venni, az APEH-nál válthatja ki a START PLUSZ, illetve a START EXTRA kártyát, amely 2 évig érvényes és egymás után több munkáltatónál is használható.
A hátrányos helyzetűek segítését célzó program az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap (ESZA) társfinanszírozásával valósul meg, a TÁMOP keretében. 2007. július 1. és 2010. december 31. között 43 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre erre a célra.
 
Kapcsolódó anyag:

2007. 06. 29.