2014. július 28., hétfő - Szabolcs napja

A Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezmény és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyv

Egyesült Nemzetek SzervezeteAz Egyesült Nemzetek Közgyűlése 2006. december 13-án egyhangúan fogadta el a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló Egyezményt és az ahhoz kapcsolódó Fakultatív Jegyzőkönyvet. Az új nemzetközi egyezmény közel 650 millió fogyatékossággal élő embert érint a világon, akik közül 577 ezren Magyarországon élnek.

Az Egyezmény - egyfajta kódexként - átfogó és koherens módon gyűjti egybe a fogyatékos embereket érintő alapvető jogokat. A Fakultatív Jegyzőkönyv által bevezetett ún. egyéni panaszmechanizmus pedig minden részes államban élő fogyatékos ember számára lehetővé teszi, hogy jogsérelem esetén az Egyezmény által létrehozott, független nemzetközi szakértői testülethez: a Fogyatékos Emberek Jogainak Bizottságához forduljon.

Az Egyezmény sorsát hazánk évek óta megkülönböztetett figyelemmel kíséri: a magyar kormány képviselője már a kezdetektől részt vett a szöveget kidolgozó ad-hoc bizottság munkájában, itthon pedig folyamatos, az érintettek aktív közreműködésével történő szakmai előkészítő munka zajlott, hogy a ratifikáció zökkenőmentes legyen.

Büszkén állíthatjuk: a hazai fogyatékosságügyi politika kiemelkedő sikere, hogy hazánk volt a világon az első állam, amely mind az Egyezményt, mind pedig a Jegyzőkönyvet ratifikálta a 2007. évi XCII. törvénnyel.Kiemelt célunk volt, hogy az Egyezmény és a Jegyzőkönyv azok számára is hozzáférhető legyen, akikről és akiknek szól. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium ezért elkészíttette az Egyezmény vakok és gyengénlátók számára készült Braille-változatát, a siketek és nagyothallók számára készült jelnyelvi, továbbá az olvasási és megértési problémákkal küzdő embereknek készült ún. könnyen érthető formátumát is.

Az akadálymentes formátumok elkészítéséért köszönet a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének!

Az Egyezmény és a Jegyzőkönyv szövege síkírásos, jelnyelvi és könnyen érthető formátumban is letölthető az alábbi linkekre kattintva:Az Egyezmény jelnyelvi változata (DivX-videó)


A Jegyzőkönyv jelnyelvi változata (DivX-videó)Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége elkészítette az Egyezmény megértését segítő munkafüzetet, amely az önérvényesítők számára nyújt további segítséget jogaik megismeréséhez és érvényesítéséhez.Az ENSZ hivatalos honlapján - rengeteg hasznos és érdekes információ mellett - nyomon követhetik az Egyezmény és a Jegyzőkönyv ratifikálási folyamatát szerte a világon. Az ENSZ által készített, és folyamatosan frissített világtérképen pedig láthatják is, mely államok erősítették meg hazai törvénnyel e két nemzetközi dokumentumot.
A film lejátszásához szükség van médialejátszó programra, valamint DivX kodekre.

Az operációs rendszerek többsége tartalmaz a film lejátszására alkalmas szoftvert (pl. Microsoft Windows operációs rendszer esetén a Windows Media Playert). Ha az Ön gépén nincsen telepítve ilyen program, a Windows Media Player legfrissebb változatát innen töltheti le. Egyéb, magyar nyelvű programokat (köztük például az ingyenes, nyílt forráskódú Media Player Classic programot) ezen az oldalon találhat.

A DivX kodek legfrissebb verzióját erről az oldalról töltheti le (kattintson a Free Download gombra).

Linux operációs rendszerhez az MPlayer programot ajánljuk, telepítőt, kodeket és útmutatót ezen az oldalon talál.