About EQUAL Publications Transnationality Contacts DP Area News & Events
Betűméret növelése/csökkentése

Főoldal >> Hírek >> Archív
Lépésről lépésre
A támogatási szerződésekről
2005. 08. 11.
 

Ezekben a hetekben a nyertes projektek egyik fő feladata a támogatási szerződések megkötése. Arra, hogy ez milyen menetben és tartalommal történjen, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Irányító Hatósága (IH) és az OFA EQUAL Nemzeti Programiroda (OFA EQUAL NPI) már hónapokkal ezelőtt ütemtervet készített. Bár a gyakorlatban sajnos van némi csúszás, ez remélhetően nem zavarja a fejlesztési partnerségek által kidolgozott programok végrehajtását.

Mit kell tehát tudni a szerződésekről? Először elkészült egy szerződésformátum tervezet, amelyet a nyitó konferencián, februárban ismerhettek meg a partnerségek Ezt követően a szerződéskötés specifikumainak megfelelően különböző képzéseken is részt vehettek. Az úgynevezett támogatás-monitoring (OTMR) adatok egyeztetése után döntött az Irányító Hatóság a végleges szerződésformátumról. A programiroda az egyes fejlesztési partnerségeknek leveleket küldött, a pályázatok szerződéskötéshez szükséges módosítási javaslatokkal.
A támogatási szerződések véglegesítését egy hosszadalmas adategyeztetés, pénzügyi és jogi ellenőrzés, a fejlesztési partnerségek észrevételeinek a vizsgálata és a szerződésbe történő beépítése előzte meg.
A partnerségek vezetői az előzetesen egyeztetett időpontban átvették a szerződéseket, és aláíratták a partnerségi tagokkal. Az aláírt szerződéseket a Nemzeti Programiroda átadja az Irányító Hatóság számára Az IH azonban maga is ellenőrzi a szerződéseket, majd hamarosan aláírva visszajuttatja a programirodának, amely továbbítja az aláírt és hatályba lépett szerződést a partnerségek vezetőinek, akik ekkor értesülnek a szerződéshez szükséges biztosítékok benyújtásáról is.
A szerződéshez tartozó biztosíték benyújtását és ellenőrzését követően az IH még elfogadja a biztosítékokat. Ezt követően a fejlesztési partnerségek vezetője lehívhatja a kapott támogatási előleget a Magyar Államkincstárnál (MÁK).
A szerződés adatainak számítógépes rögzítését a programiroda végzi, az ellenőrzéshez szükséges adatbázis feltöltésével együtt.
(A fenti szerződéskötési mechanizmust némiképp módosíthatja a hírlevél nyomdába adásakor megjelent, 52, 53, 54/2005-ös számú Kormányrendelet. További információk a következő számunkban!)

Nyomtatás
előző cikk       következő cikkE-mail -
Adatvédelem  -  Technikai információk  -  Honlaptérkép
Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1054 Budapest, Alkotmány utca 3. - Telefon: 06-1-473-8100 - Fax: 06-1-473-8101
Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza.
Az oldalt a JD Consult Limited és az Enterprise plc készítette a PHARE EUROPEAID/119520/D/SV/HU Program keretében.