About EQUAL Publications Transnationality Contacts DP Area News & Events
Betűméret növelése/csökkentése

Főoldal >> Hírek >> Archív
Végre elindulhatunk a közös úton!
Kölcsönös ismerkedés a februári programindító konferencián
2005. 08. 11.
 

2005. február 10-én került sor a magyar EQUAL Program egynapos nyitókonferenciájára, Budapesten. A rendezvényre a nyertes fejlesztési partnerségek projektmenedzsment tagjai és a tagszervezetek képviselői - szervezetenként egy-egy fő - kaptak meghívást.

"Partnerség, részvétel, nemzetközi együttműködés, innováció és tematikus megközelítés -többek között ezeknek a feltételeknek felelnek meg azok a programok, melyek képviselőit most nagy szeretettel és örömmel üdvözölhetem a magyarországi EQUAL Program nyitókonferenciáján" - hangsúlyozta Törökné Rózsa Judit, a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program és EQUAL Program Irányító Hatóság főigazgatója a rendezvény megnyitóján. Az ezt követő előadásban Jankó Tamás az EQUAL Irányító Hatóság osztályvezetője azt hangsúlyozta, hogy "a program semmiképp nem öncélú, a tevékenységek megvalósítása során szerzett tapasztalatok elterjesztése és beépítése a gyakorlatba és a szakpolitikák főáramába többek között az EQUAL egyik alapelve, e tapasztalatok megszerzéséhez, gyakorlatba ültetéséhez és átadásához azonban még hosszú utat kell együtt megtennünk."
A továbbiakban Bonfig Ágnes, az OFA szakmai igazgatóhelyettesének előadásából a hallgatóság tájékoztatást kapott az EQUAL Program előkészítő szakaszára vonatkozó támogatási szerződésről és a szerződéskötés folyamatáról. Balogh Attila programigazgató ismertette a nyertes fejlesztési partnerségeknek az előkészítő szakaszban esedékes feladatait, valamint az OFA EQUAL Nemzeti Programiroda szolgáltatásait.
A rendezvényen a Magyar Államkincstár, mint az EQUAL Program pénzügyi közreműködő szervezete is képviseltette magát, röviden összefoglalva azokat a konkrét technikai és szakmai területeket (jelentések leadása, elszámolások rendje stb.), melyek a programok finanszírozásához kapcsolódnak. A konferencia lezárásaként nyertes fejlesztési partnerségek lehetőséget kaptak, hogy személyesen megismerkedjenek a Magyar Államkincstár,  és az OFA EQUAL Nemzeti Programiroda munkatársaival.
 
További események voltak
 
Az EU első ízben tett projektlátogatást  Magyarországon a 2004-2006-os EQUAL program lebonyolítása során. Február 15-én Somody Katalin, az Európai Bizottság magyarországi EQUAL Programért felelős munkatársa helyszíni látogatás keretében betekintést nyert néhány támogatott projekt munkájába. A kétnapos program keretében az "Önállóan Egyenlő Esélyekkel -N.E.E.D.S" (kódja I/2) debreceni projekttel Tölgyes Gabriella, az OFA EQUAL Nemzeti Programiroda munkatársa kíséretében ismerkedett meg. A program a magyarországi menekülttáborok együttműködésével valósul meg.  Másnap a két szakember a"Befogadó Budapest - Befogadó munkahelyi gyakorlatok kialakítása és népszerűsítése a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló szervezetekben" (A/106) elnevezésű projekt fő partnerét, a Fővárosi Közhasznú Foglalkoztatási Szolgálat Kht. (FKFSZ) megtekintésére került sor.
Február 16-án - az OFA EQUAL Nemzeti Programiroda szervezésében - a nyertes projektek pénzügyi vezetői vettek részt azon a találkozón, ahol az előleglehívás és a kifizetések folyamatáról, valamint ezzel kapcsolatos pénzügyi feladataikról tájékoztatták őket.
Február 17-én szintén a projektvezetők az EQUAL Program előkészítő szakaszára vonatkozó támogatási szerződés mellékleteivel ismerkedtek meg.
Február 23-án a Fejlesztési partnerségek képviselői az EQUAL Programot érintő nemzetközi együttműködéssel kapcsolatban kaptak tájékoztatást. A tájékozatón Philippe Le Guen, a francia EQUAL Nemzeti Programiroda munkatársa számolt be a nemzetközi együtműködés területén szerzett korábbi tapasztalatairól a "Preparation for the Implementation of Community Intiative EQUAL in Hungray 2004-2006" című PHARE program által finanszírozott képzési rendszer részeként.
Olyan példákon keresztül mutatta be a tagállami különbségeket, amelyek a magyar partnerségek nemzetközi szerződéseinek előkészítése során is felmerülhetnek.
Ezt követően gyakorlati oktatás keretében ismerkedhettek meg a résztvevők az EQUAL Közös Adatbázis (ECDB) és az ETCIM internetes modul használatával.
Március 30-án a "Projektciklus-menedzsment és a logikai keretmátrix módszere" címmel megtartott tájékoztató nap konklúziója, hogy ne hiány-jelleggel fogalmazzuk meg a problémákat, mert ez már egyfajta megoldást sugall és mindenképpen kerüljük a túl bonyolult problémaelemzést, alkalmazzuk a cél- és stratégia elemzés módszereit.
Április 6-án a közbeszerzéssel kapcsolatos ismeretek kerültek középpontba. Az Európai Uniós Közbeszerzési Koordinációs és Szabályossági Egység munkatársa többek között a támogatást nyert szervezetek közbeszerzésekkel kapcsolatos feladatairól, az elszámolható költségekről, valamint a közbeszerzés ütemezéséről tájékoztatta a jelenlévőket.
Április 19-én a PHARE program külföldi szakértőinek bevonásával tartott konferencián a horizontális, intézmények közötti, tapasztalatátadásról kaptak tájékoztatást a résztvevők.. Szó esett ennek vertikális vetületéről is, vagyis hogy a gyakorlati tapasztalatok miként épülhetnek be a szakpolitikákba, és válhatnak meghatározó foglalkoztatás- vagy oktatáspolitikai eszközzé a jövőben.
Májusban, a további konzultációk során a projektmenedzserek megismerhetik majd a projektvégrehajtás szakaszára vonatkozó véglegesített munkaprogramot (valamint mellékleteként az EQUAL logikai keretmátrixot), segítséget kapnak az előzetesen egyeztetett költségvetés elkészítéséhez, a szervezeti és működési szabályzat véglegesítéséhez, a tematikus hálózati együttműködéssel kapcsolatos részletes feladatterv elkészítéséhez, valamint a negyedéves előrehaladási jelentések és záró jelentés elkészítéséhez.

Nyomtatás
előző cikk       következő cikkE-mail -
Adatvédelem  -  Technikai információk  -  Honlaptérkép
Szociális és Munkaügyi Minisztérium 1054 Budapest, Alkotmány utca 3. - Telefon: 06-1-473-8100 - Fax: 06-1-473-8101
Az EQUAL Programot az Európai Szociális Alap és a Magyar Kormány finanszírozza.
Az oldalt a JD Consult Limited és az Enterprise plc készítette a PHARE EUROPEAID/119520/D/SV/HU Program keretében.