2014. augusztus 01., péntek - Boglárka napja

Magyarországi román képzőművész kiállítása az Esély Galériában

Oroján István kiállítása nyílt meg az Esély GalériábanA Békés megyében élő és alkotó Oroján István munkáiból nyílt kiállítás 2005. szeptember 2-án a budapesti  Esély Galériában. Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal és több civil szervezet együttműködése révén megvalósuló reprezentatív tárlaton a magyarországi román kisebbség kulturális hagyományai iránt elkötelezett, nemzetközi hírnevet szerzett képzőművész munkái láthatók. A nagyszabású kiállítást Heizer Antal, a Kisebbségi Hivatal elnöke és Gulyás Gyula filmrendező nyitották meg. A tárlat 2005. szeptember12-ig, naponta 11 és 19 óra között látogatható az Esély Galériában (Budapest V.,  Dorottya u. 2.)

Az 1947-ben Battonyán született Oroján István tanulmányait Szegeden végezte. Tagja a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának, a Román Képzőművészek Szövetsége Arad és a Bihar megyei szervezetének. Románia kormánya 2004. decemberében magas állami kitüntetésben részesítette. Műveit számos önálló kiállításon mutatták be Magyarországon és külföldön egyaránt. Románia jelentősebb galériái több ízben is rendeztek kiállítást munkáiból, a külföldi kulturális intézetek közül Rómában, Velencében és Párizsban volt önálló kiállítása.
 
A 2005. szeptember 2-i tárlatmegnyitón Heizer Antal örömét fejezte ki, amiért a most zárult nagysikerű Szentandrássy István kiállítást követően az Esély Galériában egy újabb nemzeti kisebbséghez tartozó képzőművész mutatkozhat be Budapest központjában. A kisebbségi hivatal elnöke utalt azokra a törekvésekre, melyek célja, hogy a magyar Fővárosban egy állandó kiállítóhelye legyen a hazai nemzetiségi alkotóknak. Ezzel egyidőben a kisebbségi hivatal virtuális galériát nyit az interneten a kisebbségi közösségek legjelesebb képzőművészei munkáinak széleskörű megismerése és népszerűsítése érdekében.
Gulyás Gyula filmrendező a nonfiguratív, geometriai formákat kedvelő Stefan Oroján István alkotói útját értékelte. Az Esély Galéria tárlatának megnyitóján a mai magyar képzőművészet olyan neves alakjai voltak jelen, mint Bak Imre, Fajó János, Haász István, Kecskeméti Sándor és Mengyik Miklós, vagy a Kossuth díjas drámaíró Hubay Miklós.
Oroján István 2005. szeptember 12-ig nyitva tartó tárlatát a görög közösség magyarországi történetét feldolgozó emlékkiállítása váltja majd "Köszönjük Magyarország" címmel az Esély Galériában.
 
Budapest, 2005. szeptember 2.
 
 
NEKH sajtó