2014. augusztus 22., péntek - Menyhért, Mirjam napja

NEKH-sajtóközlemény a kisebbségi választási előkészületekről

Két héttel a határidő lejárta előtt közel 80 ezer választópolgár kérte felvételét a kisebbségi választó jegyzékbe. Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke kedvezőnek tartja a kisebbségi önkormányzati választás első szakaszában tapasztalható folyamatok alakulását. Már most megállapítható, hogy az olyan településeken, ahol aktív nemzetiségi közösségek élnek, ez év őszén bizonyosan megtartható majd a kisebbségi önkormányzati választás.

 
SATÓKÖZLEMÉNY
NEKH-értékelés a kisebbségi önkormányzati választási előkészületekről
 
A legfrissebb összesítő adatok szerint ez idáig 79 314 választópolgár kérte felvételét a kisebbségi választó jegyzékbe. Heizer Antal, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnöke kedvezőnek tartja a kisebbségi önkormányzati választás első szakaszában tapasztalható folyamatok alakulását. Már most megállapítható, hogy az olyan településeken, ahol aktív nemzetiségi közösségek élnek, ez év őszén bizonyosan megtartható lesz majd a kisebbségi önkormányzati választás. Egyes borúlátó értékelésekkel, várakozásokkal ellentétben, a kisebbségi választói jegyzékre ez idáig feliratkozottak száma, figyelembe véve az általános választói részvételi hajlandóságot is, már most meghaladja a 2001-es népszámláláskor kimutatott néhány jellemző nemzetiségi adatot.

Mint ismert, 2006. októberében az eddigiektől eltérő módon kerül sor a kisebbségi önkormányzatok megválasztására. A választásokon csak azok a helyben választójoggal rendelkező, valamely nemzeti vagy etnikai kisebbségi közösséghez tartozó magyar állampolgárok vehetnek részt, akik 2006. július 15-ig írásban kérik a település jegyzőjénél a kisebbségi választói jegyzékbe való felvételüket.

A kisebbségi választói jegyzékre való feliratozás lehetősége 2006. június 1-én nyílt meg. Az azóta eltelt időszak tapasztalatai alapján Heizer Antal elismeréssel szólt a települési jegyzők szakszerű munkájáról, a helyi közösségeknek nyújtott támogatásokról. Az új eljárási rendről a NEKH az ország valamennyi megyéjében, több mint 100 településen tartott szakmai fórumokat. A megyei közigazgatási hivatalok, közgyűlések, nemzetiségi szervezetek közreműködésével mód nyílt arra, hogy széles körben legyenek megismerhetőek a kisebbségi önkormányzati választásokkal kapcsolatos kérdések.

A NEKH televíziós és rádiós felhívásokat is közzétett az országos sugárzású médiában. Számos kisebbségi önkormányzat és civil szervezet rendez ezekben a napokban is helyi és országos fórumokat a kisebbségi választásokon való mozgósítás érdekében. A NEKH elnöke, Heizer Antal fontosnak tartja, hogy a 2006. július 15-ig terjedő időszakban tovább emelkedjen a kisebbségi választói jegyzékre feliratkozottak száma, hiszen az egyes közösségeknek az adott településen betöltött szerepét növelheti majd a kisebbségi önkormányzati választójogot szerző állampolgárok számának alakulása. A NEKH minden szakmai segítséget megad a továbbiakban is a kisebbségi választások előkészületei e fontos szakaszában. A kisebbségi választásokkal kapcsolatos legfontosabb ismeterek megtalálhatók a www.nekh.gov.hu internetes címen. A NEKH honlapján olvashatók azok az elérhetőségek is, amelyeken folyamatos tájékoztatás kérhető a kisebbségi választást érintő kérdésekről.

Budapest, 2006. július 1.


NEKH Sajtókapcsolatok