2014. augusztus 21., csütörtök - Sámuel, Hajna napja

"Kis pénz - nagy segítség" - Az UNICEF Magyar Bizottság új akciója
 

902 millió egyforintos és 764 millió kétforintos volt forgalomban 2005. december 31-én Magyarországon. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy ezeknek az érméknek csak egy töredéke, 10-20%-a vesz részt a tényleges forgalomban, a többi fiókok, befőttesüvegek vagy zsebek mélyén lapul valahol. Ezeket az érméket szeretné összegyűjteni az UNICEF Magyar Bizottság "Kis pénz - nagy segítség" elnevezésű akciójával.

Nem először indít aprópénzgyűjtést hazánkban az UNICEF: 2001 novembere és 2002 márciusa között az euró bevezetése során megszűnő 12 valuta érméinek felajánlására hívta fel a lakosságot. Akkor a Magyar Nemzeti Bank, a kerekedelmi bankok és a Magyar Posta közreműködésével 15 tonna, mintegy 100 millió forint értékű valuta gyűlt össze. 
 
A befolyt pénzből, nemzetközi céljainak támogatásán túl, 500 hátrányos helyzetű kistelepülési óvodát segített hazánkban az UNICEF.
 
A most meghirdetett akcióban elsősorban a közösségekre számítanak. Iskolákat, munkahelyi közösségeket hívnak fel a kallódó apró összegyűjtésére. Az összegyűlt pénzt speciális műnyag zacskókban bármely postahivatalban díjtalanul le lehet adni. Zacskókhoz jutni azonban nem a postákon, hanem különböző intézményeknél, illetve kereskedelmi egységeknél lehet. Ezekről az UNICEF honlapja (www.unicef.hu) ad folyamatosan tájékoztatást.
 
A befolyt összegből további hazai kitelepülési óvodák kapnak majd készségfejlesztő játékokat, illetve afrikai iskolák épülhetnek az UNICEF és Nelson Mandela alapítvány közös programja keretében.
 
Az aprópénzgyűjtés az év végéig tart és becslések szerint akár 200 millió forint is összegyűlhet az 1 és 2 forintosokból.
 
Információ: 06 1 201-4923
 
 
Az UNICEF-ről
Az idén 60 éves szervezet a világ több mint 150 országában küzd azért, hogy minden gyermek egészségesen fejlődhessen, legyen mit ennie, tiszta vizet ihasson és iskolába járhasson. Fennállása óta jelentős eredményeket ért el az UNICEF a gyermekek helyzetének javításában. Például ma már kétszer annyi gyermek járhat iskolába mint 30 évvel ezelőtt és 60%-kal több kigyerek kapja meg a legveszélyesebb betegségek elleni védőoltásokat. A szervezet programjait kizárólag kormányok felajánlásaiból, cégek és magánszemélyek adományaiból finanzírozza. Az UNICEF-et sikeres tevékenységéért 1965-ben Nobel Békedíjjal tüntették ki.